Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006

Να τα καθαρίσουμε ναι, αλλά ας τα κοιτάξουμε λίγο καλύτερα πρώτα :)

Να καθαρίσουμε την Ελλάδα, λοιπόν. Αλλά για να μην κρύψουμε απλώς τα σκουπίδια γρηγορα σε κάποια χωματερή, πρέπει μαλλον, πριν τα πετάξουμε, να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με αυτά. Τί είναι το σκουπίδι, το τόσο ανεπιθύμητο, πέρα από σκουπίδι. Τί δείχνει για τον πολιτισμό μας, τι κρύβει ως πρωτογενές υλικό και άλλες υπέροχες ερωτήσεις. Για τόσα αμπελοφιλοσοφούμε. Εεε, λίγο και για τα σκουπίδια τότε. Η για να το πω πιο επιθετικά, αμφισβητώ ότι ακαδημαικά η συζήτηση για τα σκουπίδια αφορά τους περιβαλλοντολόγους μόνο. Όπως είχα πεί και στο παρελθόν, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι προσπαθούν ακόμα να αποκωδικοποιήσουν μεταμοντέρνες έννοιες του καταναλωτισμού και τις ανάλογες επιπτώσεις του στον αστικό ιστό και σπάνια έχουν ασχοληθεί με την πιo εμφανή του εκδήλωση, τα σκουπίδια.

Ας πάμε για λίγο στην ..Φινλανδία. (Να 'ναι καλά ο Ovi, ..σαν να μη μου φαίνεται και πολύ μακριά από τότε που εμφανίστηκε στο blogger).

Με έναν συνάδελφο από την Άγκυρα και μια συνάδελφο από το Βερολίνο ασχοληθήκαμε με έναν πειραματικό χωροτακτικό σχεδιασμό στο Saynatsalo της Φινλανδίας
. Σκοπός του σχεδιασμού η αναδιαμόρφωση ενός μικρού νησιού, που φιλοξενεί ακόμα ένα πιο μικρό χωριό, στη μέση μιας υπέροχης λίμνης, όπου όλα είναι καθαρά και καταπρασινα. Και η ανάδειξη αυτού του τόπου, όχι τόσο για τους επισκέπτες αλλά για τους ίδιους τους κατοίκους.

Καθισμένοι δίπλα από την λίμνη, στη μέση αυτού του πανέμορφου τοπίου, ψάχναμε να βρούμε κάποια θεματολογία, να διαφοροποιήσουμε το δικό μας project από αυτά των άλλων ομάδων που δούλευαν παράλληλα ακριβώς για τον ίδιο χώρο.

'Ρε παιδιά,' λέει η βερολινέζα...'μου την δίνει σε αυτό το νησι να βλέπω συνεχεια πράσινο, να είναι όλα καθαρά, είμαι παιδί της πόλης εγώ, νόμιζα ότι μισούσα τις πινακίδες νέον και τώρα θέλω να δω μια, θέλω να δω έναν δρόμο βρώμικο. Και βαρέθηκα αυτήν την ησυχία και τάξη. Πόσοι μένουν εδώ; Ελάχιστοι. Και πάλι κρύβονται. Πως να τους αρέσει εδώ;'

Γνέψαμε με πλήρη κατανόηση.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε ακριβώς σε αυτό, να ανακαλύψουμε και να δείξουμε ότι υπάρχει ζωή σε αυτό το νησί δείχνοντας τα ..σκουπίδια.

Ασχοληθήκαμε με τα πάντα, τα πριονίδια της μικρής -αλλά ζωτικής σημασίας για το νησί- βιομηχανίας που βρισκόταν στην άκρη του νησιού, το βρώμικο ξέφωτο που μαζευόταν οι ντόπιοι έφηβοι to ...hang out και το είχαν οικειοποιηθεί, το design των καδων δίπλα από το δημαρχείο του Alvar Aaalto, το λιμανάκι όπου άλλαζαν λάδια και προμηθευοταν καύσιμα τα σκάφη που περνούσαν από το νησί ...τα πάντα. Δεν κάναμε σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Απλά δείξαμε αυτά τα μέρη, που συνήθως δεν τα βλέπουν οι ντόπιοι κατάλληλα για την βόλτα τους ή σαν ωραία τοπία. Θέλαμε μέσα από τους πιο 'βρώμικους' χώρους να ανακαλύψουμε και εμείς οι ίδιοι τους ρυθμούς ζωής σε αυτό το νησί.

'Οταν το παρουσιάσαμε στους ντόπιους ντρεπόμασταν, σκεφτήκαμε ότι ίσως δεν το πήραμε σοβαρά, ότι δεν σεβαστήκαμε το πόσο κοντά είναι αυτοί στην φύση, πόσο την φροντίζουν κτλ κτλ και ότι θα παρεξηγηθούμε.

Έκπληξη.

Άρχισε μια μεγάλη συζήτηση για το χωριό τους, αναγνώρισαν εκ νέου τις καθημερινές δραστηριότητες τους, που πάνε τα παιδιά τους με την παρέα τους, που δουλεύουν οι ίδιοι, πως θα ήθελαν να είναι αυτοί οι χώροι, μέχρι ποιό σημείο μπορούν ή είναι επιθυμητό να παρέμβουν, πχ στο βρώμικο ξέφωτο που έκαναν κατάληψη οι έφηβοι.

Όχι φυσικά δεν θέλουν να βρωμίσουν τον τόπο τους.

Απλά κατάλαβαν ότι τα σκουπίδια, μας ...εκπροσωπούν στον χώρο. Εμάς και τις δραστηριότητες μας.

Δυστυχώς, έπρεπε να φύγουμε από το νησί. Την ιδέα δεν την προχωρήσαμε περαιτέρω. Και εγώ δεν έχω καταλήξει ακόμα στο αν θέλω λιγουλάκι από σκουπίδια να βλέπω ότι υπάρχουν.

Τώρα προσγείωση. Επιστροφή στο μπάχαλο το δικό μας.

9 σχόλια:

fieryfairy είπε...

πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ και ενδιαφέρουσα η οπτική γωνία με την οποία το προσεγγίσατε
συμφωνώ ότι τα σκουπίδια εκπροσωπούν το χώρο και τους κατοίκους και δεν μου αρέσει που στην Ελλάδα οι δημόσιοι χώροι δεν θεωρούνται "δικοί μας" άρα ούτε ευθύνη παίρνουμε για αυτούς (γιατί πληρώνουμε το δήμο; λένε μερικοί) και σαν να μην έφτανε αυτό, ρίζνουμε τα σκουπίδια μας χωρίς καμία ενοχή

advocatus diaboli είπε...

Ο,τι βρίσκουμε στις αρχαιολογικές ανασκαφές είναι, ακριβώς, τα σκουπίδια των αρχαίων. Υπό αυτή την έννοια, πράγματι τα σκουπίδια μας εκπροσωπούν. Πρώτον, θα συμφωνήσω απολύτως με τον ανωτέρω. Δεύτερον, όμως, πιστεύω ότι η χώρα που αναγνωρίζει τα σκουπίδια της, έχει χωροθετημένες χωματερές. Εδώ, είναι όλα στον αέρα. Πρόσφατα, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, πήγαν οι δήμαρχοι της Ανδρου και κλαιγόντουσαν, επειδή ήθελαν παράταση για τη χωματερή που είναι και παράνομη και δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο. Το Συμβούλιο τους την έδωσε (και είναι η δεύτερη που παίρνουν) νομιμοποιώντας την παρανομία τους. Σιγά μη βρουν τώρα άλλο χώρο! Ανάλογα είναι τα πράγματα παντού.

trol είπε...

@fieryfairy
Ναι, 'reclaim public space' το logo πολλών προσπαθειών, δυστυχώς απομονωμένων ή όχι σωστά ερμηνευμένων (εξοργιστικό παράδειγμα εκπρόσωπος του Birmingham που σε συζήτηση ανέφερε περήφανος την πρόσφατη παρέμβαση στις πλατείες της πόλης για επέκταση τους και για να μοιάζουν όπως ακριβώς οι ιταλικές, γκρέμισαν επίσης πολλά από εκείνα τα παλιά, βρώμικα και εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια, τον κοιτούσαμε όλοι με ανοιχτό το στόμα, αλλά άλλη συζήτηση αυτό)

Πάντως είναι περίεργο που η δικιά μας καθαριότητα περιορίζεται τόσο στενά και έντονα μέσα στο δικό μας σπίτι μόνο. Και έχουμε δημόσιους χώρους που σφύζουν από ζωή και τους έχουμε οικειοποιηθεί αλλά εκεί περιμένουμε τον Δήμο. Ενώ όντως στο Birmingham οι πλατείες παραμένουν καθαρές γιατί είναι άδειες. Άλλες μεσογειακές πόλεις που παρουσιάζουν έντονη ζωή στους δημόσιους χώρους, επίσης έχουν τρομερό πρόβλημα με τα σκουπίδια. Αλλά άντε κάπως το συμμαζεύουν, οργανώθηκαν λίγο. Όχι όλες βέβαια. Και μέσα σε αυτές πολλές δικές μας.

Αλλά αυτή η επιμονή της γενιάς της μητέρας μου κυρίως με την καθαριότητα στο σπίτι, άλλο πράμα πια. Πρέπει να επανέλθω στο θέμα πάντως.

@advocatus diaboli
Έχεις δίκιο. Και για την περίπτωση της Άνδρου έχω ακούσει και ναι είναι παράνομη η χωματερή είτε είναι διπλα σε αρχαιολογικό χώρο, είτε οπουδήποτε αλλού. Απλά θα περίμενε κανείς ότι θα τους συγκινούσε λίγο περισσότερο η εικόνα. Η διαχείριση απορριμμάτων στα νησιά είναι πάντως μεγάλο πρόβλημα. Είναι σχεδόν αδύνατον σχεδόν να γίνει Χ.Υ.Τ.Α. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) σε κάθε νησί. Το ποσό είναι υπέρογκο. Επίσης κοστίζει και η μεταφορά απορριμμάτων πχ σε ένα άλλο νησί το οποίο θα έχει έναν κεντρικο ΧΥΤΑ. Και μετά υπάρχουν και οι εποχιακές ανάγκες λόγω τουριστών, όταν η παραγωγή σκουπιδιών πολλαπλασιάζεται. Αλλά τίποτα δεν είναι αδύατον. Απλά χρειάζεται πολύ καλός σχεδιασμός και συνήθως πέρα από τα όρια του νησιού. Βέβαια η Άνδρος σαν μεγάλο νησί ίσως και δικαιολογεί κάποιον ΧΥΤΑ από μόνη της. Δεν ξέρω, υπάρχει καμιά μελέτη? Ας κάνουν.

Όσο για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που είναι τα σκουπίδια των αρχαίων..:)..να σου πω, δεν το είχα σκεφτεί έτσι, σαν μπάζα δηλαδή. Και δεν μπορώ. Αλλά μπορώ να σκεφτώ ότι κάποιος αρχαιολόγος στο μακρινό μέλλον θα εξέταζε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα απομεινάρια δικιάς μας χωματερής για να καταλάβει την δικιά μας κοινωνία, μέσα από τα προιόντα που εμείς χρησιμοποιούσαμε, τις ποσότητες τους κτλ

Takis Alevantis είπε...

Μα και τώρα τα σκουπίδια αποτελούν αντικείμενο κοινωνιολογικών μελετών, τέχνης και βέβαια business. Θυμάμαι το εξαιρετικό αφιέρωμα του National Geographic για το θέμα πριν από λίγα χρόνια.

Όμως το θέμα μας είναι πως θα καθαρίσουν τα οικόπεδα στη Νέα Μάκρη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πρόβλημα με τους ΧΥΤΑ είναι γενικότερο - η Ελλάδα είναι ήδη κατηγορούμενη στο Δικαστήριο και νομίζω μας ξεπερνά κάπως, τουλάχιστον προς το παρόν. Το ιστολόγιο αυτό φτιάχτηκε ακριβώς για να βοηθήσει στην (πρακτική) επίλυση προβλημάτων σαν κι αυτό της Νέας Μάκρης. Μπορεί να το κάνει;

trol είπε...

Σωστή η ερώτηση του Τάκη και επιφυλάσσομαι για το αν μπορεί να το κάνει και κυρίως για το πως (άπιστος Θωμάς, έγινα και contributor..).

Η λύση, τεχνικά, είναι γνωστή. Διαχειριστικό σχέδιο, μελέτες για εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης, ΧΥΤΑ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, κτλ, δημιουργία συστήματος διαχ/ης απορριμμάτων, μελέτες βιωσιμότητας...

και μετά, υλοποίηση αυτού του συστήματος, πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια, μπορεί να τα βρει ο Δήμος, μπορεί να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας;

και μετά. λειτουργία, αυτού το συστήματος, ποιός φορέας θα είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα, και ποιός για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Ο Δήμος; Δύσκολο. Και αν δεν είναι ο Δήμος ποιός φορέας δικαιολογείται βάσει δημοτικού κώδικα να εισπράττει τα τέλη;...

ωπ, ας βάλω μια τελεία

ένα ιστολόγιο είναι, αναρωτιέμαι και εγώ εδώ τι μπορεί να γίνει

ναι, είμαστε στο δικαστήριο και θα κληθούμε να πληρώσουμε τεράστια πρόστιμα

αλλά αυτό πρέπει να γίνει για να συγκινηθούμε και πάλι; πρέπει να ακούσουμε για τα ...εκατομμύρια ευρώ που θα δώσουμε για να ξυπνήσουμε; αυτό με ενοχλεί

αυτό, και το ότι, σαν κοινωνία βγαίνουμε να διαμαρτυρηθούμε για τον ΧΥΤΑ που θα γίνει ενώ όταν κρύβουμε τα σκουπίδια σε μια χωματερή στην ίδια ακριβώς περιοχή δεν λέει κανένας τίποτα

και για αυτό το λόγο θέλησα να υπάρχει και αυτό το post, μήπως μέσα στην αμπελοφιλοσοφία όπως είπα, της σχέσης μεταξύ σκουπιδιών και κοινωνίας ξεφύγουμε και λίγο από αυτά τα παραπάνω

Takis Alevantis είπε...

Ναι, συμφωνώ με όσα λες για μελέτες και σχέδια. Αλλά εδώ πρόκειται για λίγες σακούλες και μερικές πλαστικές καρέκλες. Με μια ομάδα προσκόπων ο χώρος καθαρίζεται σε μια μέρα. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά και κυρίως ποιοί είναι οι αναίσθητοι που αφήνουν τα σκουπίδια τους εκεί.

Και βέβαια τα αφήνουν γιατί βρίσκουν την ευκολία τους. αν όμως ήξεραν ότι υπάρχει ένας ή περισσότεροι κάδοι και ότι αν ΔΕΝ τα έβαζαν στους κάδους ΚΑΙ τους έπιαναν θα πλήρωναν π.χ. 1.000 ευρώ πρόστιμο, νομίζω οι πρόσκοποι δεν θα χρειάζονταν να ξαναεπέμβουν.

Λοιπόν Μαρία - τί γίνεται από το μέτωπο της Νέας Μάκρης ;

ovi είπε...

:)

vasvoe είπε...

πάντως στη κεντρική ευρώπη και είναι γεμάτες οι πλατείες και καθαρά είναι κάτω. όχι μόνο επειδή φυσικά υπάρχει πρόγραμμα καθαριότητας αλλά και ο περισσότερος κόσμος δεν πετάει τα σκουπίδια του κάτω

Maria Velliou είπε...

Το θέμα αυτού του post για μένα είναι από τα σημαντικότερα θεματα του σύγχρονου πολιτισμού: τι είναι σκουπίδια, πως και γιατί παράγονται, ποια η συμπεριφορά μας απέναντι σ' αυτά.
Πριν από λίγο καιρό, δεν θυμάμαι με ποιά αφορμή, έγραψα ένα κείμενο για τα σκουπίδια, αναφέροντας και το κίνημα των Freegans ( είναι αυτοί που ζουν καταναλώνοντας τα σκουπίδια των άλλων, ακόμη και για να τραφούν, όχι απαραίτητα από έλλειψη χρημάτων αλλά κυρίως από ιδεολογία. Φυσικά, η κίνηση τους προϋποθέτει ότι υπάρχουν κάποιοι άλλοι που παράγουν σκουπίδια και μάλιστα πολλά ποσοτικά και αξιοποιήσιμα). Στο κείμενο μου πρότεινα την προώθηση εναλλακτικών τρόπων κατανάλωσης, κυρίως τον περιορισμό της συσκευασίας. Είχα και έχω στο μυαλό μου ότι η υπερβολική και εύκολη κατανάλωση αποτελεί μια κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού κατά τον εικοστό αιώνα, είναι η νίκη κατά της φτώχειας, το ίδιο και η παραγωγή αποριμμάτων από τον καθένα από εμάς. Πόσο πρέπει να ωριμάσουμε και πόσα απωθημένα να νικήσουμε για να πάψουμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση επειδή έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε σκουπίδια; Μήπως το "καταναλώνω, άρα υπάρχω" θα μπορούσε να ειδωθεί και ως "παράγω/πετάω σκουπίδια άρα υπάρχω"; Έχετε ακούσει κι εσείς ότι οι κουτσομπόλες στις γειτονιές ας πούμε παρακολουθούν την ποσότητα και ποιότητα των αποριμμάτων ενός σπιτιού για να βγάλουν συμπεράσματα για την ευζωία των κατοίκων; Πόσο μπορεί να ξεπεραστεί αυτό;
Οι προτάσεις για εναλλακτικό τρόπο κατανάλωσης ξεκίνησαν σεμνά, με αναφορά μόνο σε τρόπου περιορισμού των συσκευασιών, μέσω αντικατάστασης των συσκευασιών μιας χρήσης από συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων. Σας ενημερώνω ότι η αλυσίδα του ΑΒ άρχισε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πλαστικές σακούλες, προωθώντας κάποιες γερές και καλοσχεδιασμένες τσάντες μεταφοράς αγαθών, για τη χρήση των οποίων ο καταναλωτής πριμοδοτείται. Είναι ένα πρώτο βήμα. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι έχουν μικρή ανταπόκριση. Κι όμως, προσωπικά το βρίσκω πολύ εξυπηρετικό να πηγαίνω πάντα για ψώνια με τις τσάντες μου, τις οποίες έχω πάντα στο αυτοκίνητο και κάθε φορά αφού τις αδειάσω από τα ψώνια στο σπίτι τις ξαναβάζω στο αυτοκίνητο για την επόμενη. Μου είναι εύκολο και σίγουρα πιο ευχάριστο από το να γεμίζω σακούλες τις οποίες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεφορτωθώ. Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε συνήθειες; Όταν σκέφτομαι πόσα μπουκαλάκια νερού κατανάλωσα στους δρόμους, στο αυτοκίνητο ή στις παραλίες αυτό το καλοκαίρι, μου έρχεται ανατριχίλα. Πόσο δύσκολο θα ήταν να κυκλοφορώ το καλοκαίρι με το μικρό μου θερμός, το οποίο θα μπορούσα να γεμίσω έναντι πιθανόν μικρού τιμήματος σε υπαίθριους ψύκτες; Καθόλου δύσκολο, απλά η δυνατότητα κατανάλωσης συσκευασιών και απόριψης τους έχει συνδυαστεί με την ευμάρεια και την ευκολία. κι άντε να το αλλάξεις αυτό.
Μια πιο προχωρημένη σκέψη θα ήταν να μπορώ να προμηθεύομαι και τα αγαθά μου χωρίς τη συσκευασία τους, να έχω ας πούμε τη μόνιμη τσάντα μου για το απορυπαντικό, το μόνιμο μπουκάλι μου για το γάλα κ.λ.π. Να μπορώ να πηγαίνω στο s/m με τα κουτάκια και τα τσαντάκια μου και να τα γεμίζω. Αυτό για μένα είναι ποιότητα ζωής, όχι η υπερκατανάλωση συσκευασιών που μου γεμίζουν τον τόπο και πρέπει να τις πετάω μετά. Θα πει κανείς, θέλεις να γυρίσουμε στο παρελθόν; Κάθε άλλο, μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο η σύγχρονη τεχνολογία και οι σύγχρονες δομές, ώστε όλα αυτά να είναι βολικά και ευχάριστα. Απλά, πρέπει να το δούμε αλλιώς. Εννοείται ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για αλλαγή στον τρόπο που παράγουν και διανέμουν τα προϊόντα, να δουλέψουν πολλοί σχεδιαστές για εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και αποθήκευσης και όλα αυτά να προβηθούν και να γινουν θελκτικά για τον καταναλωτή.
Αμ τα οργανικά σκουπίδια που είναι εκείνα που περισσότερο παράγουν τα νοικοκυριά και είναι πλήρως και άμεσα ανακυκλώσιμα; Πως μπορούν να διαχωριστούν; Τι γίνεται με το λεγόμενο composting; Πόσο εφικτό είναι να εξοπλιστούν οι οικοδομές στις πόλεις με δίκτυα ξεχωριστής απόριψης οργανικών λυμάτων, απ' ευθείας από τις κουζίνες;
Μεγάλο θέμα, λίγα hints έδωσα,αξίζει να γίνει post. Περισσότερα από ένα posts.

Όμως, πέρα από τα μεγάλα θέματα οπως αυτό, που αφορούν στο πως θα σώσουμε τον πλανήτη ίσως, το blog ετούτο στοχεύει στα μικρά, στο πως θα νοικοκυρέψουμε τη γειτονιά μας π.χ. ώστε να μη σιχαινόμαστε όταν βγαίνουμε από το σπίτι και να μη λένε οι περαστικοί τι κάφροι που είμαστε. Πως θα κρατούμε καθαρή την πόλη μας και πως δεν θα ρυπαίνουμε την παραλία ή το πάρκο ώστε να τα βρούν οι επόμενοι καθαρά-κι εμείς οι ίδιοι όταν ξαναπάμε.
Που είναι οι καταγγελίες βρε παιδιά; Γι' αυτά τα απλά αλλά σημαντικά, που πέρα από το μέλλον μας υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας καθημερινά. Όπως το οικόπεδο που δείξαμε στη Νέα Μάκρη,που αν ο Δήμος έστελνε δυο άτομα μια φορά το δεκαπενθήμερο με δυο μεγάλες τσουγκράνες, φροντίζοντας παράλληλα την περίφραξη, θα ήταν πιο συμμαζεμένο, δεν θα είχε σκουπίδια σκόρπια σε ακτίνα είκοσι μέτρων γύρω.
Καταγγελίες λοιπόν, να εκτίθενται Δήμοι και κάτοικοι. Εμπρός.