Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 04, 2006

Νέα Μάκρη, Οδός Μαρούγκα - Η οδός των υπαίθριων χωματερών!













Οδός Μαρούγκα, στη Νέα Μάκρη. Ανάμεσα στη Νέα Μάκρη και το Ζούμπερι, απέναντι από το Ίδρυμα Παμμακάριστος. Ενώνει τη λεωφόρο Μαραθώνος με την παραλιακή οδό, στο ύψος του κλαμπ ΠΡΟΒΑ.

Ο δρόμος των υπαίθριων χωματερών, σε κενά οικόπεδα ανάμεσα στα σπίτια. Δύο κύριες τέτοιες στεγάζει, σε ισάριθμα οικόπεδα: η μία στη γωνία Μαρούγκα και Κ. Μποκώρου, αρκετά κοντά στη Λεωφόρο Μαραθώνος, η άλλη στη γωνία Μαρούγκα και Χ. Τρικούπη.

Τα δύο κενά οικόπεδα δεν έχουν περίφραξη. Πρώτο σφάλμα. Είναι όμως αμφισβητούμενα ως προς την ιδιοκτησία τους, τουλάχιστον αυτό της γωνίας Μποκώρου, που είναι και το μεγαλύτερο, οπότε υποθέτω ότι αν ένας διεκδικητής το περιφράξει, οι υπόλοιποι θα ξηλώσουν την περίφραξη, όπως είχε γίνει στο παρελθόν.
Ούτως ή άλλως όμως, έχουμε δει και οικόπεδα κενά περιφραγμένα, που επειδή είναι κενά οι περίοικοι τα μετατρέπουν σε σκουπιδότοπους, πετώντας τα σκουπίδια πάνω από τα συρματοπλέγματα!

Λοιπόν, τα δύο οικόπεδα αυτά εδώ και χρόνια λειτουργούν ως σκουπιδότοποι. Το χειρότερο είναι ότι δεν είναι οι κοντινοί γείτονες που πετούν κυρίως εκεί τα σκουπίδια τους. Είναι οι λίγο πιο μακρινοί, εκείνοι που δεν ενοχλούνται άμεσα από την εικόνα και βέβαια τις οσμές.

Θα γίνω πιο αναλυτική: τα δυο οικόπεδα, στη γωνία τους, δέχονταν από παλιά τα σκουπίδια ολόκληρης της γειτονιάς που βρίσκεται στα δεξιά όπως κατεβαίνουμε τη Μαρούγκα, και καταλαμβάνει το λόφο ανάμεσα στην Μαρούγκα και την Αύρας (Ζούμπερι). Μια γειτονιά εξαιρετικά πυκνοδομημένη, από εκείνους τους εξοχικούς οικισμούς με τα μικρά οικόπεδα και σπίτια κολλημένα σχεδόν το ένα στο άλλο. Ολος αυτός ο οικισμός θεωρούσε ανέκαθεν και θεωρεί ακόμη σκόπιμο και πρέπον να ξεφορτώνεται τα σκουπίδια του στα όρια του, σε σκουπιδότοπους επί των δρόμων που τον περικλείουν, κυρίως επί της Μαρούγκα.
Κάποια στιγμή, ο Δήμος Νέας Μάκρης, επί του προηγούμενου δημάρχου, αποφάσισε ότι αυτό εξυπηρετεί την αποκομιδή, καθώς έτσι απαλλάσσονται τα αποριμματοφόρα από το να σταματούν σε κάθε σπίτι ή να ταλαιπωρούνται στα στενά. Το γεγονός ότι η Μαρούγκα είναι επίσης δρόμος με κατοικίες, πολλές από τις οποίες μάλιστα ανήκουν σε μόνιμους κατοίκους, ουδόλως απασχόλησε. Οι διαμαρτυρίες τους ουδόλως εισακούστηκαν. Άλλωστε, οι μόνοι που στην πραγματικότητα ενοχλήθηκαν ήταν οι άμεσα γειτνιάζοντες, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι κάτοικοι της Μαρούγκα βολεύτηκαν μια χαρά με τους σκουπιδότοπους.

Ο Δήμος λοιπόν, αποφάσισε να "επισημοποιήσει" τη συνήθεια των περιοίκων, τοποθετώντας κυβοειδείς κάδους από μεταλικό πλέγμα. Έτσι, τα οικόπεδα αυτά κατακυρώθηκαν ως σκουπιδότοποι, ο δε Δήμος ήλπισε ότι θα "σουλούπωνε" την κατάσταση με τους κάδους, αντί να υποχρεώσει τους περίοικους να τοποθετήσουν όλοι κάδους έξω από τα σπίτια τους.
Οι αρχικοί κάδοι έχουν αντικατασταθεί τα τελευταία χρόνια από τους γνωστούς σκουροπράσινους πλαστικούς και τροχήλατους. Βέβαια, οι ελληνάρες δεν καταλαβαίνουν από κάδους. Ειδικά όταν δεν ειναι πλάι στο σπίτι τους, συνηθίζουν να εκσφενδονίζουν τις σακούλες σκουπιδιών από το αυτοκίνητο και όπου πάνε. Σιγά να μην κατέβουν, σιγά μην πλησιάσουν, σιγά να μην αγγίξουν τους κάδους για να τους ανοίξουν! Όοοχι, αυτά τα κάνουμε ίσως στην Αθήνα που είναι πόλη, άρα "πολιτισμένη" κι επιπλέον μας βλέπουν οι γνωστοί. Σιγά να μη σκοτιστούμε στην "ερημιά", εκεί που πάμε ένα σαββατοκύριακο για να ξεσκάσουμε βρε αδερφέ!
Το αποτέλεσμα είναι ότι τα οικόπεδα έχουν μετατραπεί ολόκληρα σε σκουπιδότοπους. Βοηθούν και τα αδέσποτα που διαλύουν όσες σακούλες δεν σπάνε κατά τον "εκσφενδονισμό" και σκορπούν τα σκουπίδια σε πολύ μεγάλη ακτίνα γύρω.
Μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι τα τελευταία χρόνια περνά το απορριματοφόρο δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον και σαρώνει τα δύο οικόπεδα σε όσο τουλάχιστον κομμάτι τους είναι βατό. Παλιά εννοείται ότι άδειαζε μόνο τους κάδους και αδιαφορούσε για το χαμό γύρω, με αποτέλεσμα η δυσωδία τους καλοκαιρινούς ιδιαίτερα μήνες να είναι αφόρητη, σε ακτίνα δεκάδων μέτρων!
Τουλάχιστον γλυτώσαμε οι περίοικοι τη χολέρα! Τα σκουπίδια όμως σκορπίζονται τόσο πολύ γύρω, στις άκρες των δρόμων, στους θάμνους και τα χόρτα των οικοπέδων, που είναι αδύνατον να μαζευτούν αν δεν ασχοληθούν ανθρώπινα χέρια.
Η Νέα Μάκρη όμως δεν είναι πόλη, ώστε να υπάρχουν οδοκαθαριστές π.χ. ή να ασχοληθεί κάποιος με τέτοιες λεπτομέρειες. Έτσι οι κάτοικοι της οδού Μαρούγκα και όλοι οι κοντινοί γείτονες των οικοπέδων - χωματερών, είναι υποχρεωμένοι να συμβιώνουν με αυτό το χάλι. Να βγαίνουν από το ωραίο εξοχικό τους ή μόνιμη κατοικία τους και να πέφτουν πάνω στους σκουπιδότοπους. Να έχουν τα σκουπίδια σκορπισμένα μπροστά στο φράκτη τους κι αν κάνουν πως τα μαζεύουν και καθαρίζουν το δρόμο, μετά από δύο μέρες να είναι πάλι στο ίδιο χάλι. Κι αυτό επειδή κάποιοι γείτονες, λίγο πιο μακριά, δεν θέλουν τα σκουπίδια στη δική τους πόρτα και σαν να μη φτάνει αυτό, δε θέλουν να επιδείξουν τη στοιχειώδη απαιτούμενη προσοχή, όταν τα ξεφορτώνονται στην πόρτα του γείτονα-ξέρετε, κλειστές σακούλες και κυρίως ευστοχία βρε αδερφέ! ΜΕΣΑ στον κάδο, όχι "περίπου"! Κι επειδή ο Δήμος, δια των αρμοδίων του, θεωρεί ίσως ότι οι κάτοικοι της οδού Μαρούγκα, αν και μόνιμοι σε μεγάλο ποσοστό, δε συνιστούν "κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων" ώστε να τους απαλλάξει εντελώς απο αυτό το χάλι.

Οι φωτογραφίες στην αρχή του κειμένου είναι όλες από το οικόπεδο Μαρούγκα και Κ. Μποκώρου, που είναι το μεγαλύτερο.
Τραβήχτηκαν προχθές, Κυριακή 3-9-2006, αρκετά νωρίς, πριν προστεθούν τα σκουπίδια του σαββατοκύριακου. Είναι εικόνες από διάφορες γωνίες, του εσωτερικού του οικοπέδου αλλά και των δρόμων που το ορίζουν. Νομίζω ότι είναι ενδεικτικές.
Εννοείται ότι το οικόπεδο δέχεται επίσης φυτικά απορίμματα αλλά και κάθε είδους σαβούρα. Ευτυχώς, τουλάχιστον αυτού του είδους τα σκουπίδια δεν βρωμάνε και δεν σκορπίζουν τριγύρω! Είναι όμως σκορπισμένα σε όλο το οικόπεδο, άναρχα, καθιστώντας την αποκομιδή τους δύσκολη.

Εν έτει 2006, η περιοχή έχει μπει στο σχέδιο και τα σπίτια στην οδό Μαρούγκα έχουν πολλαπλασιαστεί. Να δούμε το χάλι αυτό πότε θα εξαφανιστεί, χωρίς να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο, εννοείται. Να δούμε πότε θα μαθουμε, πολίτες και αρμόδιοι, ότι ο πολιτισμός ξεκινά από το πως φερόμαστε με τα σκουπίδια μας.
(εννοείται ότι υπάρχουν κι άλλοι υπαίθριοι σκουπιδότοποι στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και κοντά σε παραλίες. Αλλά ο ένας τουλάχιστον της Μαρούγκα, αυτός στη γωνία Μαρούγκα-Μποκώρου, είναι ο μεγαλύτερος που γνωρίζω, εκτός του ότι είναι κοντά στο σπίτι μου.)

16 σχόλια:

Takis Alevantis είπε...

Προτάσεις Μαρία ! Προτάσεις

Maria Velliou είπε...

Κύριε Αλεβαντή, καλημέρα.
Δεν έχω στόχο να υποκαταστήσω εντελώς τους αρμόδιους, αν ήταν έτσι θα έβαζα υποψηφιότητα, κάτι που μου έχει προταθεί στο παρελθόν και μάλιστα για κεντρικότερο δήμο.
Αλλά δεν το σκοπεύω προς το παρόν τουλάχιστον.
Δεν είμαι ειδική περιβαλλοντολόγος, ούτε μπορώ να γνωρίζω το ακριβές καθεστώς των οικοπέδων, τα νομικά θέματα που υπεισέρχονται και τις δυνατότητες του δήμου.
Αλίμονο αν οι πολίτες για να επισημάνουν κάτι στραβό όφειλαν να έχουν και τη λύση έτοιμη. Δεν είναι δουλειά τους και δεν είναι αρμόδιοι, άσε που υπάρχει ο κίνδυνος να κρίνονται για την ορθότητα των λύσεων που προτείνουν, αντί να δίδεται έμφαση στο πρόβλημα που επισημαίνουν.
Η επιλογή των ορθών λύσεων είναι αλλουνού δουλειά.

Ο ρόλος του πολίτη είναι να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, να δοκιμάζει και να στηρίζει τις σωστές επιλογές.

Κάποιες προτάσεις-ιδέες προκύπτουν από το κείμενo μου. Τις παραθέτω προσθέτωντας και άλλες κι οι αρμόδιοι ας επιλέξουν τις κατάλληλες-κι ας κριθούν γι' αυτό:

-να εξαναγκαστούν οι περίοικοι να τοποθετήσουν κάδους έξω από τα σπίτια τους
-να περιφραχτούν τα οικόπεδα (το ένα είχε συζητηθεί να γίνει πλατεία, αν είναι, ας προχωρησει)
- Να υπάρξουν, εκτός από τα φορτηγά αποριμματοφόρα που με μηχανικά μέσα σαρώνουν τα οικόπεδα, συνεργεία καθαριστών που θα φροντίζουν το χώρο όπως κι όλους τους δρόμους.
-Να σχεδιάσει ο δήμος ένα κατάλληλο πρόγραμμα διαχείρισης αποριμμάτων και να φροντίσει να λάβει σχετική χρηματοδότηση από τα κονδύλια που διατίθενται.
-Να δοθεί έμφαση στη διαρκή ενημέρωση και αφύπνιση των πολιτών

Stavros Katsaris είπε...

Καλησπέρα!
Αξιόλογη και ελπιδοφόρα η νέα προσπάθεια.
Πολλές φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι τόσο με την αδιαφορία του κράτους οσο και με την δική μας αμέλεια.
Πιστεύω οτι μπορεί να βελτιωσουμε κάτι συμμετέχοντας σε αυτή την προσπάθεια!
Με εκτίμηση!

Maria Velliou είπε...

Αγαπητέ Σταύρο, καλώς ήρθες.
Πιστεύω πως και τα θεματικά blogs έχουν ενδιαφέρον-ίσως σταδιακά να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική.
Αν σε απασχολεί κάποιο θέμα σχετικό, αν έχεις να στείλεις ανάλογο υλικό με συγκεκριμένα στοιχεία, ήτοι ακριβή τοποθεσία, χρόνο και αιτία του προβλήματος, μαζί με φωτογραφίες και πιθανόν προτάσεις, είσαι πάνω από ευπρόσδεκτος, όπως και όλοι.
Μακάρι να αφυπνιστουν κάποιοι.
Προσωπικά, ακόμη κι αν καθαριστούν κάποιες τοποθεσίες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού χάρη σ' αυτό το blog, θα θεωρήσω ότι έχει πετύχει κάτι.

Takis Alevantis είπε...

Κατ'αρχάς η δημοσίευση καταγγελίας δεν πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από προτάσεις επίλυσης. Γράφω Σημαντικό είναι ... Όμως η άσκηση διατύπωσης προτάσεων συχνά αποκαλύπτει ότι δεν είναι τρομερά δύσκολο να βρεθούν τέτοιες λύσεις.

Ας πάρω τις προτάσεις σου μία μία:

- Να εξαναγκαστούν οι περίοικοι να τοποθετήσουν κάδους έξω από τα σπίτια τους / απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη τους και ενδεχομένως κάποια κονδύλια του Δήμου

- Να περιφραχτούν τα οικόπεδα (το ένα είχε συζητηθεί να γίνει πλατεία, αν είναι, ας προχωρησει) / απλό αν είναι γνωστοι οι ιδιοκτητες. Μάλιστα εδώ στο Βέλγιο αν στο οικόπεδό σου ρίχνονται σκουπίδια ο δήμος σου ζητά να το καθαρίσεις και να το περιφράξεις και σου δίνει διορία μετά την εκπνοή της οποίας κάνει τα απαραίτητα και σε χρεώνει!

- Να υπάρξουν, εκτός από τα φορτηγά αποριμματοφόρα που με μηχανικά μέσα σαρώνουν τα οικόπεδα, συνεργεία καθαριστών που θα φροντίζουν το χώρο όπως κι όλους τους δρόμους / αυτό μπορεί να γίνει και με μερικούς εθελοντές ή και προσκόπους

- Να σχεδιάσει ο δήμος ένα κατάλληλο πρόγραμμα διαχείρισης αποριμμάτων και να φροντίσει να λάβει σχετική χρηματοδότηση από τα κονδύλια που διατίθενται / κάπως πιό δύσκολο αφού απαιτεί μελέτη και ίδρωμα των αρμοδίων υπαλλήλων. Ο δήμαρχος όμως μπορεί να το βάλει στις προτεραιότητές του

- Να δοθεί έμφαση στη διαρκή ενημέρωση και αφύπνιση των πολιτών
με την δημοσίευση των φωτογραφιών / ήδη το άρχισες. Μια σύντομη επιστολή στους γείτονες αλλά και κάποια παρέμβαση σε ράδιο, τύπο και TV μπορεί να βοηθήσει.

Νομίζω λοιπόν πως πρέπει να κινηθούμε σε τρία επίπεδα:

1. Ενημέρωση των γειτόνων και συζήτησή μαζί τους για κάποιες δράσεις σε επίπεδο γειτονιάς. Π.χ. μια Κυριακή όλοι μαζί καθαρίζουμε τα οικόπεδα και μετά επαγρυπνούμε για να μην ξαναβρωμίσουν.

2. Σε συνεργασία με το Δήμο εντοπισμός των ιδιοκτητών και περίφραξη. Επίσης τοποθέτηση μεγάλων κάδων σε σημεία που να βολέυουν.

3. Σε συνεργασία με κάποιο δικηγόρο προσφυγή κατά του Δήμου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί δημόσιας υγείας.

Το κυριώτερο έιναι ότι αν θέλουμε λύσεις πρέπει να δέιξουμε ότι η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να ενεργοποιηθεί και στην Ελλάδα.

Ένα σημαντικό βήμα θα ήταν να στείλεις Μαρία ένα μικρό γράμμα στο Δήμαρχο (ή και στους υπόλοιπους υποψήφιους) αναφέροντας το ιστολόγιο αυτό και λέγοντας ότι κάθε μέρα που περνά θα μαζεύονται όλο και περισσότεροι που θα μαθαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Νέας Μάκρης ...

Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε.

trol είπε...

Γεια σας! Χαίρομαι ιδαίτερα για αυτήν την προσπάθεια. Πολύ γρήγορα να προσθέσω τα δικά μου σχόλια στις πολύ καλές προτάσεις της Μαρίας και του Τάκη (μακάρι και οι περιβαλλοντολόγοι να τις έκαναν):

- Να εξαναγκαστούν οι περίοικοι να τοποθετήσουν κάδους έξω από τα σπίτια τους / απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη τους και ενδεχομένως κάποια κονδύλια του Δήμου / κανένας δεν θέλει κάδο έξω από το σπίτι του και αν κάποιος στο δήμο είναι φίλος του θα τον πιάσουν και θα του το πουν ή απλώς θα μετακινήσουν τον κάδο παρακάτω, πρέπει να γίνει σχετική μελέτη για χωροθέτηση κάδων ώστε τα απορριμματοφόρα να κάνουν τις βέλτιστες και πιο οικονομικές διαδρομές, οι δε θέσεις των κάδων να ακολουθήσουν την μελέτη οριστικά και αμετάκλητα, βάσει νομοθεσίας ο δήμος είναι υποχρεωμένος να βάλει κάδους και ναι απαιτούνται κονδύλια, διαγωνισμός προμήθειας κτλ, υπάρχουν σχετικές χρηματοδοτήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, μένει να αξιοποιηθούν κατάλληλα

- Να περιφραχτούν τα οικόπεδα (το ένα είχε συζητηθεί να γίνει πλατεία, αν είναι, ας προχωρησει) / απλό αν είναι γνωστοι οι ιδιοκτητες. Μάλιστα εδώ στο Βέλγιο αν στο οικόπεδό σου ρίχνονται σκουπίδια ο δήμος σου ζητά να το καθαρίσεις και να το περιφράξεις και σου δίνει διορία μετά την εκπνοή της οποίας κάνει τα απαραίτητα και σε χρεώνει!/ λογικό να μεταφέρεται σε αυτήν την περίπτωση η ευθύνη στον πολίτη γιατί ουσιαστικά παρέχει χώριο για ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων, ακυρώνοντας προσπάθεις για την τελική κατάληξη τους και διευκολύνοντας παραβάτες

- Να υπάρξουν, εκτός από τα φορτηγά αποριμματοφόρα που με μηχανικά μέσα σαρώνουν τα οικόπεδα, συνεργεία καθαριστών που θα φροντίζουν το χώρο όπως κι όλους τους δρόμους / αυτό μπορεί να γίνει και με μερικούς εθελοντές ή και προσκόπους / η μηχανική αποκομιδή και η καθαριότητα είναι ξεχωριστά μέρη της διαχείρισης απορριμμάτων, άλλο αν εδώ τα έχουμε ενοποιήσει, όχι απαραίτητα κακό, αλλά καλό είναι η αποκομιδή να συνδεθεί με τα περαιτέρω στάδια της διαχείρισης απορριμμάτων (μεταφορά, μεταφόρτωση, τελική διάθεση) για να βρεθεί βιώσιμη λύση και η καθαριότητα να μείνει στα στενά όρια του δήμου

- Να σχεδιάσει ο δήμος ένα κατάλληλο πρόγραμμα διαχείρισης αποριμμάτων και να φροντίσει να λάβει σχετική χρηματοδότηση από τα κονδύλια που διατίθενται / κάπως πιό δύσκολο αφού απαιτεί μελέτη και ίδρωμα των αρμοδίων υπαλλήλων. Ο δήμαρχος όμως μπορεί να το βάλει στις προτεραιότητές του / συμφωνώ απόλυτα και αμφισβητώ την ικανότητα της πλειοψηφίας των δήμων να κάνουν τέτοιο σχεδιασμό, καλή ιδέα είναι η σύσταση αρμοδίου φορέα (competent authority σύμφωνα με την σχετική κοινοτική οδηγία) ο οποίος φορέας θα κάνει σχεδιασμό σε μεγαλύτερες χωρικές ενότητες, βέβαια μετά την σύσταση του νέου δημοτικού και κοινοτικού κώδικα ίσως αυτό είναι πιο δύσκολο

- Να δοθεί έμφαση στη διαρκή ενημέρωση και αφύπνιση των πολιτών
με την δημοσίευση των φωτογραφιών / ήδη το άρχισες. Μια σύντομη επιστολή στους γείτονες αλλά και κάποια παρέμβαση σε ράδιο, τύπο και TV μπορεί να βοηθήσει. / συμφωνώ και εδώ, είναι γελοίο να διαμαρτύρονται κάτοικοι για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής στην περιοχή τους, όταν ανεξέλεγκτες χωματερές λειτουργούσαν στον ίδιο χώρο για χρόνια, φυσικά κάποια στιγμή πρέπει να περάσουμε και στην ανάκτηση υλικών/ανακύκλωση, ίσως κάποτε στην πρόληψη αλλά ας κάνουμε το πρώτο βήμα

Αν ενδιαφέρεστε περισσότερο για την διαχείριση των απορριμμάτων, ετοιμάζουμε ένα σχετικό blog με έναν συνάδελφο στην Αγγλία. http://thirtythreepercent.blogspot.com
Δεν είναι ακόμα έτοιμο και κινούμαστε λίγο αργά. Επίσης η θεματολογία θα ξεφεύγει απο (τεχνοκρατικά να τα πώ;) θέματα και κινείται στους χώρους της φιλοσοφίας των απορριμμάτων (in real lack of a better phrase) και επίσης σε καινοτόμες λύσεις που κυρίως αφυπνίζουν τον πολίτη στην πολυπλοκότητα του ζητήματος της διαχ/ης απορριμμάτων. Τελείως πειραματικό προς το παρόν. Αποτέλεσμα συνεργασίας INTERREG δε.

Επίσης, θα ήθελα να ζητήσω να συμμετέχω σε αυτό το blog. Αν αυτό είναι δυνατόν, σε ποιόν μπορώ να στείλω email?

Ευχαριστώ

Takis Alevantis είπε...

Καλήμέρα Κοζανίτισα ... Ηλ-ταχυ σε μένα!

Βλέπω ότι σύνδεσμοι προς το ιστολόγιο ξεφυτρώνουν σε απίθανα μέρη ... με κολακευτικά σχόλια. Αν κατορθώσουμε να καθαρίσουμε τη Νέα Μάκρη ... τα ηλεκτρόνια που διακινήθηκαν δεν θάχουν πάει χαμένα!

Takis Alevantis είπε...

Trol - ασφαλώς το ξέρεις, αλλά ας το δουν και οι άλλοι, το κείμενο της Ευρωπαϊκής θεματικής στρατηγικής για την αειφόρο χρήση των πόρων: Θεµατική Στρατηγική για την πρόληψη της δηµιουργίας και την ανακύκλωση των αποβλήτων

Δείτε επίσης και την υπέροχη σχετική ταινία Παμπτωχοι ΑΕ !

trol είπε...

Ναι γνωρίζω την θεματική στρατηγική αλλά δεν με πείθει σε σχέση με τα απορρίμματε, πρέπει να το μελετήσω παραπάνω για να μπορέσω να εξηγήσω γιατί αλλά σε γενικές γραμμές βλέπω μια δυτική ευρώπη που μόλις άρχισε να πιάνει το νόημα της ανάκτησης των υλικών και της ανακύκλωσης ως ιδιαίτερα κερδοφόρα βιομηχανία και από την άλλη τις Βρυξέλλες να προωθούν ξαφνικά την πρόληψη, αμφισβητούμενη από πολλούς ως κατάλληλο μέτρο (τα σκουπίδια θα συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμα και αν εφαρμόσουμε το μέτρο της πρόληψης εως ένα σεβαστό ποσοστό), η βιομηχανία ανάκτησης υλικών και ανακύκλωσης που χρόνια στηρίχθηκε με επιδοτήσεις και πια στηρίζεται στην ελεύθερη αγορά (δε μιλάμε για Ελλάδα) βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια τελείως διαφορετική πολιτική στρατηγική, και τέλος, η πρόληψη ως εφαρμογή (κατάλληλος σχεδιασμός συσκευασιών κτλ) έχει αμφισβητηθεί από πολλά ινστιτούτα προστασίας καταναλωτών και προστασίας δημόσιας υγείας -είμαστε στην αρχή ακόμα. Στην Ε.Ε. η ιεραρχία στη διαχ/ση των απορριμμάτων έχει διατυπωθει σαν μια πυραμίδα όπου κάποια στιγμή περνάμε από την ανάκτηση/ανακύκλωση στην πρόληψη, μιλώντας ιδανικά πάντα, και η Ε.Ε. υποστηρίζει και τις 2 δραστηριότητες προς το παρόν και καλά κάνει ΑΛΛΑ χωρίς στρατηγική στα πολλά σημεία που πρόληψη και ανάκτηση έρχονται αντικρούονται

trol είπε...

και συγνώμη για τα πολλά λάθη που κάνω γράφοντας :)

ovi είπε...

:) Μαζί σας!!!

Εγλω τι φωτογραφίες να σας στείλω από εδώ που είμαι!!! Αυτό ηταν μαλλον σαρκασμος για το μύθο Σκανδιναβία, αλλά η πικρή αλήθεια είναι οτι μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες που θα σας ...εκπλήξουν ... δυσάρεστα!!!

Takis Alevantis είπε...

Ovi - είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με σκανδιναβούς (Σουηδούς, Φιλανδούς, Δανούς). Υπάρχουν και καλοί υπάρχουν και κακοί - όπως σε όλες τις ομάδες. Η απομυθοποίηση ήλθε με την ταινία «Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν».

Αλλά επί του θέματος τώρα. Φτιάξε ένα ιστολόγιο To clean up Suomi ... Θα κάνουμε Ευρωπαϊκό δίκτυο ...

Maria Velliou είπε...

Τάκη, φίλοι, γειά!
Συγγνώμη για τη μακρόχρονη απουσία.
Δεν θα επαναληφθεί.
Όχι για τόσο πολύ, τουλάχιστον.
Λοιπόν, το ιστολόγιο απέκτησε και νέους φίλους, ακόμη όμως είναι στα σπάργανα. Δεν πειράζει, ας έχουμε υπομονή. Σιγά σιγά.
Λοιπόν, το κείμενο για τη Νέα Μάκρη παραμένει επίκαιρο. Τίποτε δεν έχει βελτιωθεί.
Όοσ για τις προτάσεις σου, Τάκη, έχω να πω τα εξής:
-Πράγματι, ο Δήμος πρέπει να ειδοποιηθεί. Δεν το έχω κάνει ακόμη. Θα το κάνω αυτή την εβδομάδα.
-Ναι, πιστεύω κι εγώ στην αξιοποίηση δυνάμεων και στην ενεργοποίηση ομάδων πολιτών όπως οι πρόσκοποι που αναφέρεις, ώστε να βοηθούν στο έργο της καθαριότητας-κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και στην ευαισθητοποίηση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω τη δύναμη εγώ να κινητοποιήσω τέτοιες ομάδες. Είμαι μια απλή παραθερίστρια. Μπορώ να γράψω γράμματα, να δώσω ιδέες αλλά μέχρι εκεί.
-Όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση των άμεσων περιοίκων, σε ενημερώνω ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που ενοχλούνται. Οι μόνιμοι κάτοικοι της γειτονιάς, όσο κι αν έχουν αυξηθεί, παραμένουν μικρή μειοψηφία μπροστά στους παραθεριστές και τους επισκέπτες του σαββατοκύριακου. Επιπλέον, το συγκεκριμένο οικόπεδο-χωματερή γειτονεύει με μεγάλες σχετικά ιδιοκτησίες, ενώ ο πυκνοδομημένος οικισμός που προωθεί τα απόβλητα του εκεί βρίσκεται ένα τετράγωνο πιο μέσα. Συνεπώς, ευκαιριακοί επισκέπτες και ταυτόχρονα απομακρυσμένοι, γιατί να ενδιαφερθούν; Αντιθέτως, μια χαρά βολεύονται. Ποιοί θα λύσουν το πρόβλημα, οι λιγότεροι από δέκα μόνιμοι κάτοικοι της Μαρούγκα, που είναι και μεγάλοι στην ηλικία οι περισσότεροι κι έχουν πλήθος υποχρεώσεων; Θα το κάνουν μια-δυο και τέρμα, κάποιοι θα αγανακτήσουν. Έχει γίνει στο παρελθόν.
Τίποτα, πιστεύω πως η δουλειά ανήκει κυρίως στο δήμο, τις υπηρεσίες του και τις επιτροπές του. Αυτές οι επιτροπές του Δήμου έχουν κι ένα τέτοιο ρόλο, την αφύπνιση και την ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών. Θα κάνω την κίνηση να γράψω σε όλους. Θα δούμε τι θα γίνει.
Θα επανέλθω αύριο με άλλα σχόλια.

Υ.Γ. @ trol σε καλωσορίζω στην παρέα και θεωρώ το θέμα που θίγεις, ανακύκλωση vs πρόληψη, πολύ σημαντικό. Έχει γραφτεί ένα άρθρο στο e-roosters σχετικά με τα φωτοβιοδασπώμενα πλαστικά, θα το βρεις στο αρχείο του Αυγούστου, δημοσιευμένο στις 20/8/2006. Έχω γράψει κι εγώ στο blog μου σκέψεις για περιορισμό της συσκευασίας με προώθηση εναλλακτικών τρόπων αγοράς και μεταφοράς αγαθών.
Θα επανέλθω διότι με ενδιαφέρει.

Maria Velliou είπε...

Τα προβλήματα ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών στην περιοχή της Νέας Μάκρης εννοείται ότι δεν εξαντλούνται μόνο στη Μαρούγκα. Υπάρχουν και σε άλλα σημεία, μια που είναι τακτική των κατοίκων να μετατρέπουν σε αυτοσχέδιες χωματερές κάποια άδεια και απερίφραχτα οικόπεδα και ο δήμος νομιμοποιεί αυτήν την τακτική με το να τοποθετεί εκεί κάδους. Μέχρι εδώ καλά, αλλά οι κάτοικοι, παραθεριστές στην πλειοψηφία τους όπως ειπώθηκε, δεν περιορίζονται να ρίχνουν τα σκουπίδια στους κάδους, τους οποίους πράγματι ο Δήμος αδειάζει, αλλά τα πετούν όπως νάναι-συχνά τα "εκτοξεύουν" από το αυτοκίνητο! Ο Δήμος λοιπόν, αδειάζει τους κάδους, άντε μετακινεί και τις στίβες, αλλά δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να καθαρίσει τον τόπο γύρω από τα σκόρπια απορίμματα που σκορπά ο αέρας, τα αδέσποτα ή οι ίδιοι οι ανεύθυνοι. Έτσι δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις. Αν υπήρχε ένα συνεργείο που θ περνούσε μια φορά την εβδομάδα, με τσουγκράνες και σακούλες, από κάθε τέτοιο οικόπεδο κι αν από καιρού εις καιρό, μια φορά το μήνα ας πούμε, περιόδευε κάποιο μέλςο της επιτροπής καθαριότητας από τοςυ χώρους αυτούς, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, θα λυνόταν το πρόβλημα. Ίσως το κόστος έτσι θα ανέβαινε, χρήματα όμως μπορούν να βρεθούν. Άλλωστε δεν μιλάμε για τρομακτικό κόστος, δεν είπαμε να περνούν οδοκαθαριστές καθημερινά σε όλους τους δρόμους, όπως γίνεται στις μεγαλουπόλεις ας πούμε. Στο κάτω κάτω, η Νέα Μάκρη είναι οικιστική περιοχή πια, δεν επιτρέπονται αυτά τα φαινόμενα!

Maria Velliou είπε...

τrol, ή και Τάκη αν ξέρεις, να ρωτήσω το εξής: το γεγονός ότι η Ε.Ε. προωθεί την πρόληψη πλέον κυρίως, παρά την ανακύκλωση, εφόσον ισχύει φυσικά, σημαίνει ότι δεν δίνονται πλέον κονδύλια για την ανακύκλωση παρά μόνο για την πρόληψη;

trol είπε...

Μαρία μπορώ να μιλήσω για την εντύπωση που μου έχει δοθεί εμένα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ίσως δεν έχω παρερμηνεύσει κάποια πράγματα.

Πιστεύω ότι σε στρατηγικό επίπεδο, στο επίπεδο που σχεδιάζονται οι πολιτικές στην ΕΕ, ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε η ανακύκλωση ως ανάκτηση υλικών να προωθείται μέσα απο Directives σχετικά με την ενέργεια, και πολύ σωστά

ενώ η πρόληψη, να προωθείται μέσα από Directives που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, και αυτό πολύ σωστά

αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει περικοπές στα κονδύλια, είτε στον ένα τομέα, είτε στον άλλο

αντίθετα, μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχει το μέγιστο ποσοστό που είχαμε ποτέ διαθέσιμο για τη διαχ/ση απορριμμάτων

απλά αυτό που έχω αντιληφθεί, και στην περιοχή μας και στο εξωτερικό, είναι ότι αυτές οι δύο πολιτικές επιλογές εμφανίζονται ασύνδετες

παράλληλες κάθετες πολιτικές, αόριστες οριζόντιες πολιτικές για να ενώσουν την πρόληψη και την ανάκτηση

λογικό εώς ένα σημείο, γιατί τα συστήματα διαχ/ης απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφα ανά χώρα

αλλά παραμένουν αντικρουόμενες οι έννοιες πρόληψη και ανάκτηση, μπορεί πιο πολύ στο ηθικό επίπεδο και λιγότερο στο πρακτικό

δηλαδή, αν μια χώρα είναι λίγο οπισθοδρομική στο θέμα της διαχ/ης απορριμμάτων συνήθως κινείται προς στρατηγικές ΧΥΤΑ, ανάκτησης και καθώς το σύστημα εξελίσσεται, ανακύκλωση, για να φτάσει κάποια στιγμή να κοιτάξει και την πρόληψη όπως πιο εξελιγμένες χώρες

οπότε ίσως η ΕΕ το προωθεί πολύ καλά έτσι, έχοντας να κάνει με την ποικιλομορφία των συστημάτων που υπάρχουν και την αποτελεσματικότητα τους ανά περιοχή/χώρα

επίσης, να προσθέσω ότι καινοτόμα σχήματα προτείνουν κατευθείαν την πρόληψη σε τριτοκοσμικές χώρες, για να μην περάσουν όλη αυτή την ακολουθία..δεν ξέρουμε ακόμα αν θα πετύχουν, ο ΟΗΕ έχει κάνει πολύ ενφιαφέρουσες μελέτες και υποστηρίζω την λογική, αν και με κάποια επιφύλαξη

λοιπόν, για να κλείνω, όλα αυτά τα λέω εμπειρικά εως ένα σημείο και πρέπει να τα συνθέσω καλυτερα σε επόμενο post,

οπότε θα επανέρθω :) και για να σχολιάσω και το καταπληκτικό comment που άφησες παραπάνω

εννοείται αν κάποιος γνωρίζει τα πράγματα καλύτερα, θα χαρώ να με διορθώσει