Κυριακή, Ιουλίου 22, 2007

Προδιαγεγραμμένες καταστροφές

Γεμάτο «προσανάμματα» βρήκε ο εισαγγελέας το Σέιχ Σου τιτλοφορείται ανταπόκριση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (19/7/2007) απο τη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά στη Σκίαθο προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από αυτανάφλεξη σκουπιδιών σε σκουπιδότοπο, αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ (13/7/2007). Ο Γιάννης Μαρίνος στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (22/7/2007) τιτλοφορεί το σχόλιό του «Οι εμπρηστές είμαστε εμείς» επαναλαμβάνοντας και θέσεις που μονίμως εκφράζει και ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης (δείτε επίσης και το άρθρο του στο ΒΗΜΑ της 23/8/2006 που αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Ν. Δήμου). Ο ΣΚΑΪ τέλος αναφέρει πως ο χώρος πρασίνου μέσα στο Ολυμπιακό χωριό, στους πρόποδες της Πάρνηθας, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης (21/7/2007).

Κληρονόμησα κι εγώ από τον πατέρα μου ένα αγροτεμάχιο στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή της Αγίας Κυριακής μεταξύ Θρακομακεδόνων και Βαρυμπόπης. Η περιοχή, αν και το Δασαρχείο Πάρνηθας την θεωρεί δασική, έχει πάμπολα σπιτάκια τα οποία έχουν και νερό και ηλεκτρικό και τηλέφωνο. Τα περισσότερα κατοικούνται συνεχώς. Κατά το τελευταίο μου ταξίδι στην Ελλάδα (14/7/2007) το επισκέφτηκα και τράβηξα μερικές φωτογραφίες από την ευρύτερη περιοχή που είναι γεμάτη σκουπίδια και ξερόκλαδα από επιλεκτικούς καθαρισμούς.
Σκουπίδια ριγμένα παντού



Ξερόκλαδα από επιλεκτικούς καθαρισμούς



Δυστυχώς, έφευγα την άλλη μέρα και δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με το θέμα. Αναρωτιέμαι γιατί οι λιγοστοί κάτοικοι είναι τόσο αδιάφοροι. Κατ'αρχάς ποιοί πέταξαν τα σκουπίδια; Αν δεχτούμε ότι δεν τα πέταξαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, τότε γιατί δεν βάζουν όλοι μαζί ένα φορτηγό και 2-3 εργάτες να καθαρίσουν; Αν αύριο τα ξερόκλαδα πιάσουν φωτιά θάθελαν να κινδυνεύσουν να καούν τα σπίτια τους; Και το δασαρχείο που γνωρίζει τους ιδιοκτήτες γιατί δεν τους υποχρεώνει να καθαρίσουν; Τι δηλώσεις θα κάνει ο Δήμαρχος Αχαρνών στις τηλεοράσεις μετά από ενδεχόμενη πυρκαγιά;

10 σχόλια:

Nikos Dimou είπε...

Δεν χρειάζεται να πω ότι συμφωνώ - γιατί ήδη αναφέρθηκες σε μένα. Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές και θα μπορούσαν να απεικονίζουν οποιαδήποτε μεριά της Ελλάδας!

Eduardo Waghorn είπε...

Nice photos!!

Hello to everybody, my friends!
I am Eduardo from Chile, Southamerica...everybody invited to comment into my blogs, even into your own language...
Wonderfull page, congratulations:)

Takis Alevantis είπε...

Ενδιαφέρον άρθρο από το CNN για τη μεταμόρφωση της «Ψυττάλειας» της Σιγκαπούρης σε επίγειο παράδεισο.

Takis Alevantis είπε...

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ πυροπροστασίας από 22 ΟΤΑ
64 από τις 67 φετινές πυρκαγιές έσβησαν 10 λεπτά από την εκδήλωσή τους

«Ετσι σώσαμε από τη φωτιά το Πεντελικό»

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 1/8/2007

Μέσα στην καταστροφή και τον πόνο που έχει σκορπίσει τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας η πύρινη λαίλαπα, μέσα στα δάκρυα των ανθρώπων που χάνουν συγγενείς και περιουσίες αλλά και μέσα στις έριδες και στα παρασκήνια που κυριαρχούν πάνω από τις στάχτες και τα αποκαΐδια των χιλιάδων καμένων στρεμμάτων δάσους και καλλιεργειών, υπάρχει μια κουκκίδα αισιοδοξίας που λέγεται πιλοτικό πρόγραμμα πυροπροστασίας - πυρασφάλειας του Πεντελικού.

Ενα πρόγραμμα που σχεδίασε ο Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) πριν από 8 χρόνια, η φιλοσοφία του οποίου στηρίζεται αποκλειστικά στην πρόληψη, και η αποτελεσματικότητά του φαίνεται καθαρά από τα πιο κάτω στοιχεία: Από το Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2007 εκδηλώθηκαν στους 22 δήμους και κοινότητες που εκπροσωπεί ο ΣΠΑΠ περίπου 67 φωτιές. Από αυτές οι δυνάμεις πυρόσβεσης του ΣΠΑΠ πρόλαβαν και έσβησαν στα δέκα πρώτα λεπτά της εκδήλωσής τους τις 64. Μόνο για τρεις (στο Πάτημα Βριλησσίων, στις κεραίες Κρυονερίου και στην Αμυγδαλέζα Σταμάτας) χρειάστηκαν τη συνδρομή εναέριων μέσων.

Γι' αυτό το μοντέλο πρόληψης πυροπροστασίας ενδιαφέρθηκε πριν από λίγες μέρες η Γερμανία. Συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης (κανάλι 1) επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΣΠΑΠ, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν και ενημερώθηκαν για τις περιοχές που είχαν εκδηλωθεί οι φωτιές όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έκαναν επιτόπιο ρεπορτάζ, κατέγραψαν αναλυτικά την εφαρμογή του συστήματος και το υλικό που συγκέντρωσαν προβλήθηκε σε ειδική εκπομπή το Σάββατο 28 Ιουλίου.

Και ενώ οι υπεύθυνοι μιας ξένης χώρας έψαξαν, βρήκαν και έμαθαν για το πρόγραμμα αυτό, στην Ελλάδα από τότε που εφαρμόζεται, κανένας υπουργός εμπλεκόμενος στον τομέα της πυροπροστασίας δεν έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου για να ενημερωθεί -έστω από απλή περιέργεια- περί τίνος πρόκειται, ειδικά όταν γνωρίζουν -εάν γνωρίζουν- ότι στην πράξη η πρωτοβουλία αυτή έχει δοκιμαστεί με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Για τη δουλειά που κάνει ο ΣΠΑΠ και οι άνθρωποί του, ενημερώθηκαν στο τέλος του περασμένου μήνα, αμέσως μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά και ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Πεντελικό Ορος. Συναντήθηκαν με το δήμαρχο και πρόεδρο του ΣΠΑΠ κ. Στεργίου, με εθελοντές πολίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στη συνέχεια πήγαν στα παρατηρητήρια, στα πυροφυλάκια και στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΣΠΑΠ.

Την εμπειρία της από την επίσκεψη αυτή μετέφερε στις 19 Ιουλίου η κ. Γεννηματά στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου με τα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, με θέμα τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας. Η υπερνομάρχης πρότεινε στον πρωθυπουργό η κυβέρνηση να μετατρέψει το πιλοτικό πρόγραμμα του ΣΠΑΠ σε πρόγραμμα για όλη την Αττική, με υπεύθυνους την υπερνομαρχία, τις νομαρχίες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και όλους τους δήμους.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε ενδιαφέρον για την πρόταση της κ. Γεννηματά και ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο, που ήταν παρών στη συνάντηση, λεπτομέρειες για το μοντέλο της πυροπροστασίας-πυρασφάλειας του ΣΠΑΠ. Να σημειωθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ενήμερος εδώ και καιρό μέσω υπομνήματος που του έχει αποστείλει ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, στο οποίο καταγράφει αναλυτικά τις απόψεις του για τις ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της πυροπροστασίας, θέτει συγκεκριμένες προτάσεις και τον πληροφορεί και για το πιλοτικό πρόγραμμα του ΣΠΑΠ.

Τι είναι όμως αυτό το σύστημα πρόληψης πυροπροστασίας, που απ' ό,τι φαίνεται αποδίδει καρπούς; Οπως μας εξηγεί ο κ. Στεργίου, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος του ΣΠΑΠ (1/1/1999) και έχοντας ζήσει την καταστροφή της Πεντέλης το 1998, προσπάθησε να στήσει ένα πρόγραμμα που να στηρίζει την επιτυχία του στην πρόληψη και όχι στην καταστολή.

«Το 1998 η φωτιά ήρθε από τη Σταμάτα στην Πεντέλη. Πέρασε μέσα από κεντρικές πλατείες, δεν άφησε τίποτε όρθιο. Εγώ το έζησα όλο αυτό. Κατάλαβα λοιπόν ότι σε τοπικό επίπεδο έπρεπε ν' αλλάξει το σύστημα. Και ποιο ήταν αυτό; Μια Πυροσβεστική Υπηρεσία που κυνηγάει τη φωτιά από πίσω με περπατησιά καβουριού. Θεώρησα ότι για να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά πρέπει να την κάνουμε να μην εκδηλωθεί ή αν ξεσπάσει να την προλάβουμε στα δέκα πρώτα λεπτά. Αυτή ήταν η βασική σκέψη μου και από κει ξεκίνησα», αναφέρει ο κ. Στεργίου.

Για να εξασφαλιστεί λοιπόν η πρόληψη, ο ΣΠΑΠ έκανε ένα σχεδιασμό βάσει του οποίου όλο το 24ωρο υπάρχει επιτήρηση και άμεση επέμβαση στην περιοχή που είναι στην αρμοδιότητά του. Από το 1999 τοποθετήθηκαν σε όλα τα υψώματα του Πεντελικού 40 παρατηρητήρια, τα οποία τη νύχτα στελεχώνονται από προσωπικό κατά 80% με λεφτά που παίρνει ο ΣΠΑΠ από την Πολιτική Προστασία, ενώ την ημέρα από εθελοντές γιατί, όπως λέει ο κ. Στεργίου, ο Σύνδεσμος δεν παίρνει χρήματα για να μπορεί να έχει κόσμο όλο το 24ωρο. Παράλληλα με τα παρατηρητήρια ο ΣΠΑΠ έστησε και μια υποδομή από σιδερένιες μπάρες οι οποίες όταν το Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο (ΣΝΟ) βγάζει απόφαση να κλείνονται οι δασικοί δρόμοι αυτές κατεβαίνουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει κανείς μέσα στο δάσος.

Υπάρχει επίσης το Κέντρο Επιχειρήσεων Πρόληψης, στο οποίο δίνουν τις πληροφορίες οι παρατηρητές από τα παρατηρητήρια που βρίσκονται και αυτό, με τη σειρά του, ενεργοποιεί τα τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως, που είναι τα 130 πυροσβεστικά και βυτιοφόρα οχήματα που διαθέτουν οι 22 δήμοι και κοινότητες-μέλη του ΣΠΑΠ. Από αυτά ο κάθε δήμος βγάζει καθημερινά σε επιφυλακή 27 με 30 ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής. Οταν ξεσπάσει η πυρκαγιά δρομολογούνται άμεσα από το Κέντρο Επιχειρήσεων χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις γιατί βρίσκονται μέσα στο δάσος, απαγορεύεται να φύγει το όχημα από κει.

Ολο αυτό το πρόγραμμα ελέγχεται και διοικείται από ένα σύστημα επικοινωνίας TETRA, το οποίο έχει εγκατασταθεί με την άδεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών στο ύψωμα Πυργάρι (υψόμετρο 1.075) στην κεντρική κορυφή του Πεντελικού. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Κέντρο Επιχειρήσεων με το σύστημα δορυφόρου GPS ανά πάσα στιγμή να απεικονίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του Κέντρου Επιχειρήσεων, στην ψηφιακή απεικόνιση της ζώνης ευθύνης του Συνδέσμου, η θέση κάθε οχήματος και να ελέγχεται η κίνησή του προς το επεισόδιο φωτιάς που εντοπίζεται.

«Αν εμείς προλάβαμε τις 6-7 πυρκαγιές που ξέσπασαν την ίδια μέρα, ήταν γιατί αμέσως τα περιστατικά δόθηκαν από τα παρατηρητήρια στο Κέντρο Επιχειρήσεων και αυτό αυτόματα ενεργοποίησε το πλησιέστερο όχημα που υπήρχε στο δασάκι όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα όταν έφτασε η Πυροσβεστική στο Πάτημα Βριλησσίων εμείς ήδη να έχουμε σβήσει τη φωτιά. Μπορείτε να διανοηθείτε ότι κάηκε η Πάρνηθα και στην περιοχή που κάηκε δεν υπήρχαν παρατηρητήρια; Εκεί έπρεπε να υπάρχει ένα Κέντρο Επιχειρήσεων και 40 αυτοκίνητα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ.

Ετσι λοιπόν λειτουργεί το πρόγραμμα πρόληψης πυροπροστασίας του ΣΠΑΠ, το οποίο, όπως υποστηρίζει ο κ. Στεργίου, για να αποδώσει εκατό τοις εκατό χρειάζεται ακόμα ολοκλήρωση των επικοινωνιών, ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος των δήμων, υποστήριξη των συμβασιούχων τετραμηνιτών το καλοκαίρι, με σκοπό τη στελέχωση των παρατηρητηρίων και των οχημάτων άμεσης επέμβασης, μέρα-νύχτα.

«Με δύο εκατομμύρια ευρώ, το καλοκαίρι θα περνάει ανώδυνα για το Πεντελικό. Ας διαθέσουν άλλα δύο για την Πάρνηθα και άλλα δύο για τον Υμηττό για να μη φτάσουν στο σημείο να δίνουν τα λεφτά που δίνουν τώρα για να φτιάξουν την Πάρνηθα μετά την καταστροφή της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί και το χειμώνα γιατί τα πολυμηχανήματα που διαθέτει διαμορφώνονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

«Το υπάρχον οικοδόμημα πολιτικής προστασίας στη χώρα μας πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί από την αρχή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει έναν πολύ σοβαρό θεσμικό ρόλο εάν είναι ανάλογα οργανωμένη, εξοπλισμένη και χρηματοδοτούμενη», καταλήγει ο κ. Στεργίου.

papastat@enet.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/08/2007

Takis Alevantis είπε...

Από ΤΑ ΝΕΑ της 6/8/2007 - Τα σκουπίδια πνίγουν την Πάρνηθα, τον Υμηττό και την Πεντέλη.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ I. ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΩΛΗΣ είπε...

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
ΘΑ ΣΑΣ ΦΥΛΟΞΕΝΗΣΩ ΣΤΟ BLOG. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ

GC είπε...

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα (ή καλημέρα).
Επειδή βλέπω ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, λαμβάνω το θάρρος να σας ενημερώσω ότι από χθες το πολιτιστικό πόρταλ GoCulture.gr απέκτησε δικό του blog.
Θα σας ήμουν ευγνώμων αν κάνατε μια επίσκεψη στο site ή στο blog μας και μας αφήνατε ένα μήνυμα για να μας πείτε τη γνώμη σας. Αν κάτι δεν σας αρέσει σε μας θα θέλαμε να το ξέρουμε.
Αν πάλι σας αρέσουμε, ίσως να μας βάζατε κι όλας στα αγαπημένα του Blog σας για να μας βοηθήσετε να γίνουμε λίγο γνωστοί; :-)
Φιλικά,
από το GoCulture

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Απαντήσεις στις ερωτήσεις δεν υπάρχουν, δυστυχώς, και σίγουρα αν πιάσουν φωτιά τα σκουπίδια και καούν οι περιουσίες αυτών που τα πετούσαν θα κατηγορήσουν τον "συνήθη ύποπτο" το κράτος.

Στο κείμενο αναφέρετε το δάσος του Σέιχ Σου. Ένας ξάδελφος μου κάνει εθελοντική δασοπροστασία οπότε αν θέλετε τα στοιχεία του σας τα δίνω ευχαρίστως.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα η ιστορια επαναλαμβανεται και οτι καηκε παλια και αναδασωθηκε καιγεται και παλι και σε εκταση τερατωδης...και δυστυχως ο τιτλος εινια προφητικος και θα ειναι σιγουρα αν δεν κανουμε κατι συλλογικα για να μεινει οτι δεν χασαμε και να επανελθει οτι καταστρεψαμε μετα απο 40 χρονια τουλαχιστον

Πρωτα ομως τι εχουμε χασει να εχουμε μια ιδεα τουλαχιστον για την αττικη και γυρω απο αυτην προς χαλκιδα, κορινθια κα βοιωτια *

1978: Πικερμι - Ραφηνα - Νεα Μακρη : 25000 στρ
1980: κιθαιρωνας - πορτο γερμενο : 25000 στρ
1981: εκαλη - μπογιατι - πολιτεια - μαρουσι - μελισσια - ν πεντελη κοιλαδα κηφισσου: 20000
1982: εκαλη - σταματα - διονυσος - πικερμι μεχρι μαραθωνα - γερακας: πανω απο 35000
1984: καλαμος: πανω απο 6000
1985: κερατεα -σουνιο - λαυριο : 50000 (εθνικος δρυμος σουνιου), μανδρα - πατερας - εως αλεποχωρι: πανω απο 120000στρ
1986: κρυονερι - βαρυμπομπη : 40000 διονυσος: 3500
1986: λουτρακι: 50000 (οκ ειναι κορινθια αλλα σχεδον οι παντες κατεβαινουν)
1987: Κρυονερι - βαρυμπομπη: 8000
1988: μεγαρα: 15000
1989: φυλη παρνηθα: 10500, βαρναβας - μαραθωνας: 15000
1990: καλαμος: 4000, ροδοπολη-διονυσος: 4000
1992: αυλωνας -κιουρκα - μαλακασα - καλαμος - ορωπος - βαρναβας: 55000
1993: αγιος στεφανος - σταματα - μαραθωνας: πανω απο 10000, ντραφι : πανω απο 3000, σουνιο πανω απο 3000
1995: πεντελη -ραπεντωσα - αγιος πετρος - ντραφι -ανθουσα παλληνη - πικερμι - καλλιτεχνουπολη - βουτσας -νεα μακρη : περιπου 70000 υμμητος : 15000
1998: ολα τα παραπανω της πεντελης το 95 και πιο περα μεχρι διονυσο - ροδοπολη - βρανα μαραθωνα : πανω απο 90000, αυλωνας - χαλκουτσι - ωροπος - καλαμος : 45000, κερατεα - καλυβια : 25000 υμμητος : 4000, καλλιτεχνουπολη - ραφηνα : 3000
2000: νεα πεντελη 1500
2001: καλαμος - ωροπος : 15000
2005: ραφηνα - καλλιτεχνουπολη - βουτσας : 15000
2007: αυλιδα - σχηματαρι : 15000, δερβενοχωρια - παρνηθα (εθνικος δρυμος) : 56000, ν. πεντελι - μελισσια - πολιτεια: 8000, κερατεα - καλυβια : 22000
2008: δερβενοχωρια: 6500
2009: γραμματικο εως γερακα - ανθουσα και αγιο στεφανο εως παραλια μαραθωνα ανατολης - νεας μακρης καιπρος σχοινια - αυρα : 212000, γλυφαδα - βουλα : 8000, μαγουλα:15000, βοιωτια -πορτο γερμενο - κιθαιρωνας : 40000

Προφανως και οι ζημιες ειναι τεραστιες και προφανως υπαρχει και παλι αναγεννηση και νεο δασος ειδικα προς δυτικη αττικη - πατερα - γερανεια και προς καπανδριτι εως αυλωνα...

Καμια διαχειριση και ουσιαστικη προστασια ομως που σημαινει οτι φωτιες οπως τις 22/08 μπορει να ξανασυμβουν...οπως εγινε περσι στη ροδο και προπερσι σε ολη την πελοποννησο...και μα την πιστη μου περιοχες περιμετρικα της παρνηθας απο αυλωνα μεχρι και φυλη αντιμετωπιζουν τον χειροτερο κινδυνο τα επομενα καλοκαιρια ειδιακα αν πιασουμε συνθηκες οπως του 2007....
Διαχειριση και προληψη ειναι η λυση αν δεν γινει σε πρωτογενες σταδιο μεσα στο δασος η διαχειριση απο υπηρεσια και ενιαιο φορεα τοτε και νεες τεχνολογιες πανω σε καταστολη και προβλεψη πως μια φωτια μπορει να κινθει ειναι αχρηστες γιατι γινονται απλησιαστες και τρεχουν. Περιοχες στη δεκελεια και προς Τατοι - ιπποκρατειο πολιτεια προς σφενδαλη - αυλωνα και αγιο μερκουριο ειναι ζουγκλες με πευκα 15 μετρων. 70 μετρα φλογες ειναι αδυνατο να σβησουν με συνθηκες 8 & 9 μποφορ

*και δεν ειναι μονο αυτες οι φωτιες ειναι απλα οι σημαντικοτερες..εννοειται υπαρχουν και πολλες αλλες ειδικα προς νοτια - μεσογεια και προς δυτικα

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Ανώνυμος
Το χειρότερο είναι πως δεν βάζουμε μυαλό σαν πολίτες οπότε κάθε πυρκαγια είναι Deja-vu, μέχρι την επόμενη :(

Πόσοι πίστευαν ότι οι καταστροφές του καλοκαιριού 2007 δεν θα ξαναγινόντουσαν;