Κυριακή, Ιουνίου 17, 2007

Ανακύκλωση

Σήμερα, φίλοι, βρέθηκα σε μια παραλία στα νότια της Αττικής. Ναι, από αυτές τις οργανωμένες, με τις ομπρέλες, τις ξαπλώστρες, τις ντουσιέρες, το μπαρ κ.α. Από αυτές που πληρώνεις είσοδο για να μπεις, καθώς ο ιδιοκτήτης πληρώνει ενοίκιο για την εκμετάλλευση.
Στις παραλίες αυτές όπως, αντιλαμβάνεστε ή μάλλον οι περισσότεροι γνωρίζετε, καταναλώνονται χιλιάδες μπουκαλάκια νερού και κουτάκια αναψυκτικών κάθε Σαββατοκύριακο. Χαμός.
Και πόνεσε η ψυχή μου πραγματικά, όταν είδα έναν υπάλληλο καθαριότητας να βγάζει την ημιδιάφανη νάυλον σακούλα από έναν κάδο, προορίζοντας την για τη χωματερή και αυτή να είναι γεμάτη κατά 90% τουλάχιστον με ανακυκλώσιμα υλικά.
Πολλοί δήμοι της χώρας μας, ανάμεσα τους κι ο δήμος της Αθήνας, έχουν αρχίσει προσπάθειες για προώθηση της ανακύκλωσης. Όμως, το καλοκαίρι, η μεγαλύτερη κατανάλωση ανακυκλώσιμων συσκευασιών παρατηρείται στις παραλίες-ιδιαίτερα στις οργανωμένες ή όπου υπάρχουν κυλικεία. Γιατί να μην επιβάλλεται από τους δήμους στους οποίους ανήκουν οι παραλίες αυτές, να εφαρμόζουν σύστημα ανακύκλωσης κατά την αποκομιδή; Γιατί να μην επιβληθεί, ακόμη περισσότερο, με νόμο αυτό ανά την επικράτεια σε κάθε έναν που εκμεταλλεύεται παραλία; Στο κάτω κάτω, τα σκουπίδια αυτά έχουν και μια αξία.
Είναι θλιβερό να σκέφτεται κανείς ότι η Κυριακάτικη καλοκαιρινή του διασκέδαση μπορεί να έχει τόσο βλαπτική επίπτωση στο περιβάλλον.
Προτρέπω όσους έχουν κάποια δύναμη στα media να κάνου σχετικές εκκλήσεις και επίσης όσους δύνανται να επηρεάσουν, να κατακλύσουν με επιστολές σχετικές δήμους, αρμόδιο υπουργείο αλλά και τις ίδιες τις οργανωμένες ακτές, μήπως και περιοριστεί το κακό.

6 σχόλια:

mans είπε...

πόσο δίκιο έχεις μαρία, και πόσες φορές έχω κάνει παρόμοιες σκέψεις, αλλά που να απευθυνθούμε μήπως κινηθεί τιποτα;

Maria Velliou είπε...

Στους δήμους; Στο Υπουργείο Εσωτερικών; Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος; Στα Μ.Μ.Ε.; Στους ιδιοκτήτες ή αυτούς που εκμεταλλεύονται τους χώρους;
Σε άλλα blogs;

Όπου μπορεί ο καθένας!

Δεν είναι μόνο οι παραλίες.
Είναι και τα γήπεδα, τα στάδια, τα υπαίρθια θέατρα ή άλλοι χώροι εκδηλώσεων-συναυλιών, παραστάσεων- που γεμίζουν κόσμο τώρα το καλοκαίρι, στους οποίους, σε κάθε εκδήλωση, καταναλώνονται χιλιάδες μπουκαλάκια και κουτάκια αναψυκτικών, ήτοι απόλυτα ανακυκλώσιμα υλικά.

Σήμερα που ήμουν στην Τεχνόπολη (Γκάζι) το σκεφτόμουν αυτό:ημέρα της μουσικής και ο υπαίθριος χώρος της Τεχνόπολης ήταν γεμάτος κόσμο που κατανάλωνε χιλιάδες αναψυκτικά, μπύρες και νερόσε πλαστικά μπουκάλια. Χιλιάδες. Όλα αυτά, θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Οι χώροι αυτοί χρήζουν πολύ περισσότερο της παρουσιάς κάδων ανακύκλωσης απ' ότι οι δρόμοι της πόλης μας. Σε ένα βράδυ μπορεί να πεταχτούν σε ένα τέτοιο χώρο και μόνο, πολύ περισσότερα τενεκεδάκια και μπουκαλάκια απ' ότι σε μια ολόκληρη συνοικία σε μια βδομάδα! Όχι ότι στην υπόλοιπη πόλη δεν χρειάζονται, αλλά η απουσία τους από τέτοιους χώρους κι από τις οργανωμένες τουλάχιστον παραλίες, δείχνει ότι κάποιοι εθελοτυφλούν.

Maria Velliou είπε...

Χθες το βράδυ πήγα σε συναυλία στο στάδιο Καραϊσκάκη.
Λίγες δεκάδες χιλιάδες οι θεατές.
Αμέτρητα και πάλι τα μπουκαλάκια νερού και τα κουτάκια αναψυκτικών που καταναλώθηκαν.
Σχεδόν κάθε βράδυ, σε διάφορα μέρη της Αθήνας και όχι μόνο, πραγματοποιούνται τέτοια γεγονότα που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου. Το κάθε τέτοιο γεγονός, με τις τεράστιες ποσότητες μπουκαλιών και τενεκέδων που καταναλώνονται, συνιστά και μια οικολογική βόμβα μεγατόνων.
Δεν θα έπρεπε να υπήρχαν κάδοι ανακύκλωσης δίπλα σε κάθε θύρα του σταδίου, με συνθήματα παντού που να προτρέπουν το κοινό να τους χρησιμοποιεί;
Δεν θα έπρεπε οι καθαριστές του σταδίου επίσης να εφαρμόζουν κάποιο σύστημα διαχωρισμού; ( δεν θα ήταν δύσκολο, αρκεί να χρησιμοποιούν δυο ή τρεις διαφορετικές σακούλες κατά την περισυλλογή των απορριμάτων από τις κερκίδες, αντί για μια.)

Τι πρέπει να πάθουμε, επιτέλους, ώστε να γίνουμε ουσιαστικότερα υπεύθυνοι γι' αυτά που καταναλώνουμε και γι' αυτά που απορρίπτουμε στο περιβάλλον;

mans είπε...

αναφορικά με τις συναυλίες, όπου όντως ο όγκος των ανακυκλώσιμων απορριμάτων είναι μεγάλος,ενδεχομένως να αρκούσε/βοηθούσε και κάποια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της εκάστοτε διοργανώτριας εταιρίας.

ένα mail ή fax λίγες μέρες πριν από μια μεγάλη συναυλία, όπου θα αναφερόταν πόσο σημαντική θα ήταν η ξεχωριστή διαλογή ανακυκλώσιμων και μη απορριμάτων,ίσως να κινητοποιούσε κάποιους (που ενδεχομένως να διακρίνονται από ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον για το περιβάλλον). άλλωστε τι χρειάζεται; μια επιπλέον σακούλα όπου θα μπαίνουν μόνο ανακυκλώσιμα τενεκεδάκια, μπουκαλάκια νερου κλπ, αντί να πετιούνται όλα στην ίδια σακούλα.

επίσης, δεν ξέρω πόσο διαφορά θα έκανε αν η επικοινωνία/έκκληση προς τη διοργανώτρια αρχή γινόταν από ιδιώτη/ιδιώτες ή από κάποια γνωστή περιβαλλοντολογική οργάνωση (Greenpeace, WWF). Στη 2η περίπτωση, και αν ο διοργανωτής προχωρούσε σε φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, η περιβαλλοντολογική οργάνωση θα μπορούσε να "επιβραβεύσει" αυτή την κίνηση, αναρτώντας στην ιστοσελίδα της μια μικρή ευχαριστήρια ανακοίνωση, ή/και στέλνοντας ένα δελτίο τύπου. Αυτό και μόνο ίσως να αποτελούσε κίνητρο, καθώς δεν είναι λίγοι που θεωρούν τέτοιου είδους επαίνους σημαντικούς (και ενδεχομένως έτσι να είναι, όταν δεν ειναι τελείως τυπικοί).

το συναυλιακό καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε, έρχεται Rockwave και άλλα πολλά, να κάνουμε κάποια επαφή ίσως;

Maria Velliou είπε...

Ναι, είναι πολύ καλή ιδέα. Λέω να κάνω μια σχετική επιστολή προς τη greenpeace και ίσως κι άλλους φορείς, δήμους ή εταιρείες διοργάνωσης. Αν θέλεις μπορούμε να συντονιστούμε, δηλαδή να αναλάβεις κάποιους και μακάρι αν βοηθήσουν κι άλλοι φίλοι να περάσει το μήνυμα-δεν γίνεται από έναν ή δύο μόνο.

mans είπε...

sorry μαρία, ήταν πολύ γεμάτες οι τελευταίες μέρες και χάθηκα. ετοίμασες κάποια επιστολή για την greenpeace? θέλεις να μου στείλεις ένα e-mail για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να οργανωθούμε καλύτερα;