Δευτέρα, Οκτωβρίου 16, 2006

Αυτό το κείμενο γράφεται στο νέο προγραμμα του Google "Docs and Spreadsheets". Είναι ένα προγραμμα επεξεργασίας κειμένου και λογιστικών φύλλων - κάτι σαν μισό Office - που υπάρχει στο Δίκτυο και είναι δωρεάν. Μπορεί κανείς να γράφει, να επεξεργάζεται και να αποθηκεύει τα κείμενά του στο Δίκτυο (και έτσι να είναι προσβάσιμα από οποιονδήποτε υπολογιστή) αλλά και να τα ανεβοκατεβάζει στον υπολογιστή του, ή το blog. Έχει όλες τις ευκολίες μορφοποίησης του Word. Αν αυτό το σύστημα διαδοθεί - προς τι το Ofiice?

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλο επίσης και το Αjax Write...
- http://www.ajaxlaunch.com/ajaxwrite/internals/ajaxwrite-nojscript.html - αλλά...δουλεύει μόνο με Firefox. Στα συν οτι δε χρειάζεται να έχεις google account...

Μαύρος Γάτος είπε...

Καιρός είναι ν'αρχίσει επιτέλους να τρίζουν τα πόδια της μονοκρατορίας της Microsoft....

mickey είπε...

Μα από τη στιγμή που όλοι θα έχουν ΦΘΗΝΟ και ΜΟΝΙΜΟ Internet (σαν το ηλεκτρικό ρεύμα ένα πράμα), οι desktop εφαρμογές θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα και "απαιτητικά" (π.χ. video editing). Και αυτό, μέχρι να φτάσουμε σε ταχύτητες Gbps για προσωπική χρήση (ίσως πιο σύντομα από όσο νομίζουμε), οπότε ο υπολογιστής μας (με εντελώς ξεχωριστή μορφή μάλλον) θα είναι απλά μια μονάδα "επεξεργασίας" πληροφοριών που θα είναι αποθηκευμένες ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ και προσβάσιμες ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ και με standard formats ;)

Τέρμα τα πολύπλοκα και πολυφορτωμένα λειτουργικά συστήματα (ένα απλό software layer για να τρέχουν τα "βασικά" φτάνει και περισσεύει), η ταλαιπωρία με τις εγκαταστάσεις προγραμμάτων, οι ασυμβατότητες και ένα κάρο πράγματα που μας έχουν κάνει να βλαστημήσουμε τον ...Βασιλάκη και την εταιρεία του. Αν και δεν ευθύνεται ΜΟΝΟ αυτός - πιστεύω μάλιστα πως η αποχώρησή του δεν έγινε αποκλειστικά για "φιλανθρωπικούς σκοπούς".

Έχω την αίσθηση πως η Microsoft έχει καταλάβει πού πάει το "παιχνίδι", αλλά αντί να προσαρμοστεί, προσφέρει ξανά σε πιο ...ελκυστικό "περιτύλιγμα" μια από τα ίδια (σε Windows, Office και ό,τι άλλο). Και οτιδήποτε σχεδόν "επαναστατικό" έχουν τα Vista, έχει ήδη κυκλοφορήσει από τη Sun, τη Google και άλλους εδώ και πολύ καιρό - είτε ως projects (π.χ. Looking Glass) είτε ως δωρεάν extensions (όπως το Google Desktop).

Είναι η μοναδική φορά που δε θα την ακολουθήσω. Δε με ΠΕΙΘΕΙ για καμιά "ανάγκη" αναβάθμισης από τα XP (κι αυτά με καθυστέρηση τα έβαλα) ή προτίμησης των δικών της εφαρμογών από τον "ανοιχτό" κόσμο της συλλογικής διαδικτυακής προσπάθειας. Η προσπάθειά της μοιάζει περισσότερο μαρκετινίστικη, παρά ουσιαστική - όχι πως είχαν και πολλά περιθώρια για κάτι καλύτερο. Το Internet αλλάζει ραγδαία ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

Ζήτω οι ελεύθερες διαδικτυακές εφαρμογές και η αγορά πληροφοριών ως ΥΠΗΡΕΣΙΑ και όχι ως "πακεταρισμένο" προιόν - θα επενδύσω κι εγώ ΣΟΒΑΡΑ σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, στον ...21ο αιώνα είμαστε ;)

mickey είπε...

Και μια και το προηγούμενο σχόλιο ήταν το πρώτο μου εδώ, να ευχηθώ "καλορίζικο" και να δώσω τα συγχαρητήριά μου για τη συλλογική προσπάθεια!

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Συγχαρητήρια για το σαιτ σας, έβαλα και το μπανεράκι σας. Όσο για τη microsoft να δουμε που θα παει, αλλά πρώτα, ας έχουμε τα βασικά...το ίντερνετ. Με τα πάγια του ΟΤΕ που να εχεις ιντερνετ; Εβαλα vivodi ενα προγραμμα που ειναι πολυ φτηνό διχως παγια αλλα ο μεσος έλληνας δεν μπορει να δινει 100+ ευρο το μηνα σε παγια, ιντερνετ και κλησεις. Οταν δινεις το διμηνο 70 € στα παγια του οτε, σε μία οικογενεια που την βγαζει με 1500€ αντε πεςτους για skype, blogging ktlp.

Νίκο συγχαρητήρια γιατι δείχνεις αυτο που πολλοί έλληνες των γραμμάτων και της πολιτκής έχουν χασει-αγνοήσει, το ιντερνετ.

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει αυτό το μπλογκ!

Να σας στείλω φωτογραφίες με σκουπίδια;;;

Φέτος όπου πήγα στην Ελλάδα (πχ Χαλκιδική, Σαμοθράκη) έβγαζα φωτο με σκουπίδια γιατί απλά ήταν εκεί και δεν μπορούσα να τα αποφύγω!

(στείλτε μου email αν θέλετε σχετικό υλικό...)

Μαύρος Γάτος είπε...

Ανδρέα, επικοινώνησε σε παρακαλώ μαζί μου στο miltiadis_s@yahoo.gr , με ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι φωτογραφίες σου.

Σ:)))

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Θα πάρω μια μέρα φωτογραφική που στο μαρούσι έχουν κανει το πεζοδρομο δρόμο κυκλοφορίας κάποια ζωα με τετράποδα μηχανηματα.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε www.press-gr.blogspot.com

George Nikolaropoulos είπε...

Η Google είναι μια από τις πιο γνωστές καινοτόμες εταιρείες. Έχει τύχει να μιλήσω με ανθρώπους που δουλεύουν στα κεντρικά της Αμερικής και της Αγγλίας. Οι άνθρωποι είναι έτη φωτός μακριά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχουν στις τάξεις τους τον Vinton Cerf, γνωστό και ως "Internet Evangelist". Δεν είναι μόνο οτι δε θα χρειαζόμαστε τα Office... Δε θα χρειαζόμαστε τα Windows, ούτε καν το ίδιο μας το pc στη μορφή που το ξέρουμε... Όταν το internet "ποιάσει" τη σωστή σχέση "ταχύτητα-τιμή" και όταν καρποφορήσουν οι τελευταίες έρευνες στο software, η Google μας υπόσχεται το Google OS. Τα πάντα στο δίκτυο, θα πληρώνουμε μόνο για το χώρο που θέλουμε, για τη χρήση των προγραμμάτων και για τα updates. Για να μη απλουστεύω όμως, το οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο θα χτιστεί όλο αυτό, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά θα είναι περίπου όπως το είπα. Επιπλέον, δε θα θέλουμε πια pc όπως το ξέρουμε. Μια οθόνη, ένα πληκτρολόγιο μια σύνδεση στο Ιnternet και φύγαμε!!!

H Micorsoft πάει προς τα εκεί με τις υπηρεσίες Live και τελευταία ακολουθεί η Yahoo! Standard πρέπει πλεόν να θεωρούνται υπηρεσίες όπως VoIP (voice over IP), tele-conference, podcasting. Σε λίγο θα δείτε και υπηρεσίες WEB-TV από τις περισσότερες από αυτές τις εταιρείες. Τα Vista σίγουρα δε προσπαθούν να μπουν σε αυτό το παιχνίδι και αν και δε θέλω με τίποτα να υπερασπιστώ τη Microsoft, είναι ανακρίβεια να λέγεται ότι ήδη έχει κυκλοφορήσει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ καινοτόμο θα φέρουν τα Vista. Τα Vista, προσ το παρόν, απλώς προσπεράστε τα. Κρατήστε τις Live υπηρεσίες και μείνετε στη γωνία για να βλέπετε πως και πότε αυτά θα ενσωματωθούν στα Vista.

Για όσους ενδιαφέρονται και "τη βρίσκουν" με την τεχνολογία όσο εγώ παραθέτω τα παρακάτω links:
Google OS
GooOS

Υ.Γ. Πρώτο μου comment στο "σπίτι" σας. Συγχαρητήρια για αυτό το blog. Μέσα από την καρδιά μου. Χαίρομαι άνθρωποι που εκτιμώ, άνθρωποι μορφωμένοι που έχουν κάτι να πουν, βρίσκουν το κουράγιο και δημοσιοποιούν τις σκέψεις τους.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

Καποτε υπήρχε μία εταιρεία που λεγοταν ΟΤΕ! Αυτη η εταιρεια πιστευε οτι οι κατοικοι μιας μαγικης χωρας που λεγονταν μαρξιστικη θεου βασιλευομενη δημοκρατια του αφροελλαδισταν πιστευαν στα μονωπολιο και κατα βαθος ηθελαν μια ζωη να δουλευουν με dial up, με παγια στα παντα ωστε να μην χασουν τα 'προνομια' που τους εδινε αυτη η εταιρεια που καποιοι κακοι ηθελαν να την ξεπουλησουν προς τους βαρβαρους δυτικους που ηρθαν να επιβαλουν τη τεχνολογια του διαβολου και του τριβολου που λεγεται adsl, hdsl και αλλες αγνωστες λεξεις. Επισης ειχαν ενα μεγαλο και τρανο υπουργο οικονομικων που ειχε κανει μεγαλα διδακτορικα και διδασκε στο μεγαλο και τρανο κρατικο πανεπιστημιο που λεγοταν ΑΣΟΕ που αλλο του λογου του δεν υπηρχε σε ολη την υποσαχαρια αφρικη! Αυτος ο τρομερος οικονομολογος εφερε τον μαγο bill gates που εφερε μαζι κατι καθρεπτακια και του τα πουλησε εναντι μερικων δισ. euro. Με αυτα τα καθρεπτακια οι ιθαγενεις στο δημοσιο τομεα αυτης της μαγικης δημοκρατιας θα γινοντουσαν πιο ευελικτοι και θα διωχνανε μακρυα το ξορκι των κακων μαγων και πιγκουινων που ηθελαν να βαλουν λεει ενα μαγικο ξορκι που λεγοταν ανοικτο λογισμικο και μαλισταν ηταν τοσο κακοι που ελεγαν οτι δεν επρεπε να το πληρωσουν για να το εχουν, πράγμα που φρικατε ολους αυτους στο δημοσιο τομεα γιατι δεν θα μπορουασαν να παρουν τις προμηθειες τους!

Ετσι αυτη η χωρα καταφερε να μην ξεπουλίσει τον εθνικο θυσαυρο και να μην επηρεαστει απο ξιορκια των κακων μαγων του linux!

Γιωργο..εχω μια απορια...ποιο σαιτ ή newsletter ειναι το καλυτερο για να πληροφορουμε για το τι γινεται; ασχολουμε 20 χρονια αλλα τελευταια χανω την μπαλα, προσπαθω να δω τι ειναι podcasting, εχω χαθει λιγο γμτ. δες επισης και στο τελευταιο εκονομιστ ενα αρθρο για ανθρωπους με μπλογκς που βγαζουν λεφτα!

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλετε μπορώ και εγώ να συνεισφέρω στην κοινότητά σας. Φωτογραφίζω χρόνια τώρα, αλλά και γράφω που και που.

Ανώνυμος είπε...

Εγω θα μπορουσα να καταγγειλω η να στειλω φωτογραφιες απο νεκρα γατια λογω των αντιψυκτικων των αυτοκινητων αλλα θα ηταν πολυ σοκαριστικο.
Επ'ευκαιρια ξερει κανεις ρε παιδια κανενα αντιδοτο η καποιον αλλο φυσικο τροπο που να λειτουργει γι αυτες τισ περιπτωσεις.
Χιλιαδες γατια πεθαινουν ετσι και μεις νομιζουμε πως καποιος βαζει φολες.
Να κανουμε κατι, να γραψουμε σε εταιρειες να τα κανουν πικρα η δεν ξερω τι αλλο

Αν ξερει καποιος ας μου στειλει καποιο e-mail

Ανώνυμος είπε...

Πάντως εάν κάποιος ενδιαφέρεται για όλες τις λειτουργίες που του προσφέρει το office, αλλά το θέλει δωρεάν, υπάρχει το πρόγραμμα "Open Office", το οποίο κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Είναι δωρεάν και Open Source και μπορεί κανείς να το βρει στο http://el.openoffice.org/
Εμείς το χρησιμοποιούμε πάρα πολύ καιρό τώρα.